Huisartsen helpen ziekenhuizen met coronapatiënten

Het zal u vast niet zijn ontgaan: huisartsen nemen vanaf deze week een deel van de zorg voor herstellende coronapatiënten in ziekenhuizen in Amsterdam over, zodat de patiënten mogelijk eerder naar huis kunnen. Mooi initiatief, maar het geeft ook aan hoe hoog de nood in de zorg daadwerkelijk is.

Marc van der Valk, Internist-infectioloog van Amsterdam UMC, laat aan het AD weten. “We zien vaak dat mensen die over de berg zijn en weer herstellen, nog vrij lang wat zuurstof nodig hebben, terwijl ze verder stabiel zijn”. Door het dagelijks contact met hun huisarts en met mantelzorgers of minimale thuiszorg, mogen de herstellende Covid-19 patiënten met zuurstof eerder naar huis.

Doordat patiënten eerder naar huis kunnen, al zijn dat er maar 1 of 2 per huisarts, helpt de zorg in ziekenhuis enorm. “Dat heeft een heel grote impact: zo kunnen we eerder nieuwe patiënten opnemen en de reguliere zorg beter op peil houden“, aldus Van der Valk. Niet alleen in Amsterdam, maar ook elders in het land willen huisartsen helpen om de ziekenhuizen te ontlasten.

De huisarts moet de zorg er wel bij kunnen hebben
Huisartsen laten weten dat patiënten zich wel moeten blijven melden voor reguliere zaken. Deze zorg gaat uiteraard voor. Tijdens de eerste lockdown bleven veel patiënten thuis uit angst voor corona of omdat zij hun huisarts niet te veel wilden belasten. Huisartsen kunnen zelf aangeven of zij al dan niet ruimte hebben om te helpen bij de coronazorg in ziekenhuizen.

Ella Kalsbeek van het LHV,  Landelijke Huisartsen Vereniging, verteld hierover bij EenVandaag (vanaf minuut 16).

Het hele artikel van het AD Lezen? U leest het hier!